lauantai 20. syyskuuta 2008

Vaalikoneita

Ensimmäinen vaalikone täytettynä, ainakin 4 vielä täyttämättä. Maikkarin koneen kysymykset ovat herättäneet ihmettelyä, ärtymystä ja hieman huvittuneisuutta ehdokkaiden keskuudessa. Perusarvoikseen voi valita kaljalla käymisen tai kotiäityiden. Arkiarvoiksi kone tarjoaa internetin käyttöä tai ydinperhettä. Hämmentävää. En tiedä miten tämä auttaa äänestäjiä löytämään itsellensä sopivan ehdokkaan.

Vaalikoneet ja etenkin netti ovat helpottaneet omilla rahoillaan kampanjoivien ehdokkaiden asemaa. Netissä on tilaa kertoa ajatuksiaan, ja vaalikoneen kautta voi äänestäjä löytää ehdokkaan, josta ei aiemmin ole kuullut.

Mutta vaalikoneiden kysymykset ovat yleensä hyvin musta-valkoisia, ja sisältävät usein vain huonoja vaihtoehtoja. Kysymysten laatijat ilmeisesti yrittävät yksinkertaistaa asioita liikaa. Näissä vaaleissa tällaisia kysymyksiä ovat etenkin kunnan talouteen ja palvelujen ulkoistamiseen liittyvät kysymykset. Talouden hoitamisen vaihtoehtoina tarjotaan yleensä palveluiden leikkaamista tai verojen nostamista. Hyvää talouspolitiikkaa on kuitenkin kunnan menestyksestä huolehtiminen. Palveluthan rahoitetaan kunnan verotuloilla. Veroja kertyy sitä paremmin mitä suurempi osa asukkaista saa tuloja. Pitää siis huolehtia että kunnassa on tarjolla työtä, ja asukkailla on työntekoon soveltuva koulutus.
Helsinki kilpailee yrityksistä kansainvälisesti. Yritykset ja niiden työntekijät tulevat Helsinkiin jos kaupunki on viihtyisä ja turvallinen. Siis sellainen paikka jossa ihminen haluaa asua. Kilpailukyvystä huolehtiminen on siten myös palvelujen turvaamista. Ehkä tällainen vaihtoehto on liian vaikea vaalikoneille.

sama juttu ulkoistamisen kanssa. Vaalikoneet tarjoavat vaihtoehtoja ”haluan ulkoistaa lisää-en halua ulkoistaa mitään.” Näin mustavalkoisestihan asia usein myös äänestäjille tarjoillaan. Vasemmisto etenkin pelottelee ihmisiä sillä että yksityisesti tuotetuissa palveluissa yritys päättä kuka saa palvelua ja millä hinnalla. Kuitenkin joidenkin palveluiden järjestäminen on Suomessa kuntien vastuulla. Jos kunta päättää ostaa osan palveluista ulkoa, on se edelleen vastuussa palvelun laadusta, saatavuudesta sekä perittävästä asiakasmaksusta.
Ulkoistetuissa palveluissa palvelun sisältä on usein määritelty paremmin kuin kunnan omissa palveluissa. Mielestäni kaikki kunnan palvelut pitää määritellä selkeämmin, eräänlainen palvelulupaus siis. Asukkaat tietäisivät silloin paremmin mihin kunnan varat riittävät, ja eri kuntien tarjoamia palveluja voitaisiin myös verrata laadullisesti. Kun palvelulupaus on määritelty, voidaan miettiä mikä osa palveluista voidaan tai halutaan tuottaa kunnan omin voimin ja mikä osa ostaa yksityiseltä yritykseltä. Tämäkin on tietysti aivan liian vaikea ajatus vaalikoneeseen. Välillä tuntuu että, se on liian vaikea ajatus useille valtuutetuillekin. Minä ajattelen että, palvelujen laadun ja määrän määrittely on yksi kunnallispolitiikan keskeisistä tehtävistä.

Ei kommentteja: