sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Onnellisten kaupunki

Osallistuin Dodo ry.n järjestämän Megalopolis-tapahtuman illalliselle. Keskustelu ja seura oli poikkeuksellisen hyvää.

Dodo oli saanut vieraakseen Bogotan ex-pormestarin Enrique Peñalosan, joka on hyvän kaupunkisuunnittelun matkasaarnaaja. Paikalla oli myös mm. Nicola Steuer lontoolaisesta New Economics Foundation -ajatushautomosta. NEF on luonut maailmankuulun Happy Planet Indexin, joka mittaa ihmisten onnellisuutta.

Enrique Peñalosa puhui myös illallisella hyvästä kaupungista. Hän aloitti puheensa maa-planeetasta. Ihmisiä yhdistää ajatus yhteisestä maapallosta, joka huolehtii meistä kaikista sen pinnalla kulkevista. Hän muistutti, ettei maapallo olekaan avoin niille joilla on väärä passi. Ja vaikka pysyisi vain kotikaupungissaan on liikkuminen rajoitettua. Lopulta koko ihanasta yhteisestä maa-planeetasta on käytössä vain se joka on julkista ja yhteistä. Kaupungissa se tarkoittaa jalkakäytäviä, puistoja, toreja; siis tilaa, jossa jokainen on oikeutettu liikkumaan ilman pääsylippua, ostoaikeita, tai erityisempää syytä kulkemiseensa.
Helsingissä olen tottunut, että käytössä on jalkakäytävä, mutta niin ei taida olla edes kaikilla Helsingin kaduilla. Yhdysvalloissa on syntynyt Walkable cities-liike, joka vaatii jalkakäytäviä omakotitaloalueille. Niin itsestään selvältä kuulostava ajatus, joka on herättänyt suurta vastustusta. Autokaupungeissa kävelijää pidetään epäilyttävänä.

Pohjoismainen jokamiehenoikeus on innovaatio, jota kelpaa esitellä kansainvälisille vieraille. Ihmettelevät ja ihailevat kokemukseni mukaan.

Julkinen tila ei ole itsestäänselvyys Helsingissäkään. Kauppakeskukset korvaavat tapaamispaikat, pyöräteille pitää taistella tilaa, viheralueita halutaan nakertaa rakentamiselle. Autoilu koetaan tärkeäksi, ja siksi sen tarpeet on hoidettava ensin.

Nicola Steuerin kanssa oli puhetta tulojen ja onnellisuuden suhteesta. Tutkimukset osoittavat että tulojen noustessa ei onnellisuus enää lisäänny kun tuloja on riittävästi. Mikä on riittävästi, on tietysti kulttuuri- ja yhteisösidonnaista, mutta tason selvittäminen on tutkimuslaitoksessa kesken. Soininvaara on kirjoittanut aiheesta kirjassaan Vauraus ja Aika. Suosittelen lukemaan ( jos löytyy aikaa ;-)

Oli mielenkiintoista keskustella ihmisten kanssa, jotka niin selvästi näkivät yhteyden ihmisen onnellisuuden sekä ympäristön ja yhteisön välillä. Tuntui hyvältä että pallon toiselta puolelta löytyy ihmisiä joiden arvoihin on helppo yhtyä.

Teemaa jatkaa Koti kaupungissa yhdistyksen paneeli "Hyvä elämä Helsingissä" su 5.10.2008 klo 15.00 Kynnys ry:n tiloissa Siltasaarenkatu 4. Tervetuloa sinne.

Ei kommentteja: