maanantai 12. helmikuuta 2007

Eivätkö kaikki olekaan demareita?

Viikonloppuna Eero Heinäluoma avasi demarien perinteisen vaalikampanjan. Siis varsinaiset kampanja-avajaiset olivat aiemmin, mutta nyt tuli perinteinen osuus: ”Miksi kaikki puolueet eivät ajakaan demarien agendaa?”
Hän valitti Keskustan verolinjausten lähentyneen Kokoomuksen linjauksia. Eikö Heinäluoma ole aiemmin huomannut demarien istuvan samassa hallituksessa kahden porvaripuolueen kanssa? Luulen, että viestin ydin oli muistuttaa äänestäjille, että Keskusta on porvaripuolue. Sen ja Kokoomuksen verolinjausten lähentyminen piti ilmeisesti ottaa esille, jotta äänestäjät huomaisivat pelätä porvarihallitusta.

Viime eduskuntavaalien alla käytiin kovin vähän sisältökeskustelua. Kaikki keskustelutila käytettiin aivan naurettavan pääministerikampanjan käymiseen. Kolme kuukautta vaalien jälkeen kumpikaan pääministeriehdokkaista ei ollut pääministeri.
Mutta veroista keskusteltiin myös viime vaalien alla hieman. Vaalien alla kokoomus liputti veronalennuksia, Kepu taisi luvata niitä hieman, demarit eivät lainkaan. Kokoomus on sen jälkeen kehunut hallituksen toteuttaneen heidän verolinjaansa. Tosin edes Kokoomus ei tainnut luvata varallisuusveron poistamista.

Aika monien vaalien alla olen huomannut demarien närkästyvän kun muilla puolueilla onkin oma agenda. Eivätkö kaikki olekaan demareita? Miten Vihreät voivat esittää perustuloa, kun se kertakaikkisesti ei käy demareille. Sosiaaliturvajärjestelmä on ilmeisesti erityinen demarien tekijänoikeuden alainen luomus, koko sekavuudessaan. Vihreiden perustulomalli on tämän tekijänoikeuden loukkaamista.
Perustulon idea on selkiyttää ja yhteen sovittaa nykyistä tukijärjestelmää. Tätäkin tärkeämpää on, että perustulo kannustaa ottamaan vastaan mitä tahansa työtä, kun saatu tulo ei vähentäisi tukia ja viivästyttäisi niiden saamista.

Toinen ilmiö on mustasukkaisuus peruspalveluista. Suomessa vallitsee puolueiden kesken varsin laaja yhteisymmärrys erilaisten yhteiskunnan tarjoamien palveluiden hyödyllisyydestä. Ristiriitaa on tavasta järjestää nämä palvelut, sekä palveluiden laajuudesta ja käyttäjiltä perityistä maksuista. Toki näissäkin ristiriidoissa on ihan riittävästi sovittamista, ja puolueiden välisiä eroja on löydettävissä. On kuitenkin mahdotonta käydä keskustelua, jos uusien ehdotusten tekeminen koetaan periaatteellisella tavalla vääräksi. Itse toivon, että politiikassa keskustelu ja erilaiset uudet ideat ovat sallittuja.

Ei kommentteja: